Balans i livet – vad är viktigt på riktigt?

Hur ofta stannar du upp och funderar på om du lägger din tid och energi på det som egentligen är viktigt för dig? Ibland kan det vara bra att göra en avstämning med sig själv och reflektera en stund. Vad finns i ditt liv just nu? Hur stor del av ditt liv är exempelvis fyllt med prestationskrav och ”måsten”? Hur många glädjeämnen finns det i din tillvaro?

Börja med att kartlägga vad du värderar i livet och vad som ger dig livskvalitet och återhämtning. Kanske är det när du får tillbringa tid med en god vän, när du utvecklas och lär dig nya saker på jobbet, när du tillbringar kvalitetstid med dina barn eller tar hand om dig själv och din hälsa.

Det handlar inte alltid om hur mycket eller ofta vi gör saker (kvantitet) utan snarare om att de delar i livet som är viktiga och högt värderade får plats i tillvaron. Många gånger kan små saker som inte tar speciellt lång tid göra stor skillnad för vår livskvalitet. Att ringa ett samtal till en god vän kan exempelvis fylla oss med energi. Att ge ett uppskattande ord eller visa omtanke till din partner kan stärka och ge värme i relationen.

En enkel första övning är att rita upp sin egen livspaj. Fundera först på vad du fyller din livspaj med just nu. Fundera därefter på vilka delar som din livspaj skulle behöva innehålla för att du ska uppleva balans och glädje i livet över tid. Kanske är det viktigt för dig att träna och ta hand om din kropp. Hur ser det ut nu med träning och hur skulle du vilja att det ser ut i din livspaj?

Kom ihåg att det handlar om vad just du värderar som viktigt i ditt liv. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att andra värderar samma saker som viktiga för dem. Det finns inte heller några ”rätta” eller ”felaktiga” värderingar. Snarare handlar det om att identifiera det som du värderar som viktigt på riktigt för dig i den livsfas som du är i just nu.

Nästa steg är att identifiera om du kan göra något i vardagen för att röra dig i linje med dina värderingar. Fundera i konkret beteendetermer i form av vad du skulle kunna sätta igång med direkt. Vad kan du faktiskt göra redan imorgon eller under veckan? Om exempelvis motion är viktigt men det inte har funnits med i din livspaj på senare tid så kanske ett första steg är att ta en promenad till bussen istället för att köra bil. Eller kanske kan du ta en joggingtur på lunchen på jobbet redan imorgon? Kom ihåg att det inte behöver vara stora tidskrävande saker. Även små steg i riktning mot dina värderingar kan göra stor skillnad.

Finns det något som hindrar dig från att börja göra saker i linje med dina värderingar? Om det gör det, går det att hitta lösningar på hindren så att du kan komma runt dem? Prova exempelvis att jobba med problemlösning i form av att:

  1. Identifiera tänkbara hinder (vad är det konkret som kan hindra mig?).
  2. Brainstorma lösningar för att hitta olika lösningar på hindren.
  3. Vilka plus och minus finns det med olika lösningar?
  4. Välj ut en lösning som verkar lämplig utifrån ovanstående.
  5. Testa och utvärdera om lösningen fungerade. Om inte, börja om med steg 1.

Det är bra att bestämma sig för en tidperiod (t ex. en vecka eller en månad) då du medvetet gör saker som ligger i linje med dina värderingar. Skriv gärna ned vad du gör så att du sedan kan utvärdera vilken effekt det haft för dig och din livskvalitet.

Tänk på: Innehållet (bilder, filmer, övningar och text) på denna hemsida får ej reproduceras för kommersiellt bruk, eller för egna hemsidor eller sociala medier utan skriftlig tillåtelse. Använd gärna materialet på den här hemsidan för eget bruk. Var noga med att referera till carolinalundqvist.com eller i förekommande fall till den som ursprungligen skapat materialet när det används. Länkat material (dvs. som inte är skapat unikt för den här hemsidan utan länkar till annat material på internet) kan vara upphovsrättsskyddat. Ta därför kontakt med den eller de som äger sidan/materialet som länken hänvisar till för att kontrollera upphovsrätt och hur materialet kan användas.