Vad är ”normalt” i en högprestationsmiljö?

Att satsa på att nå högt uppställda mål i en miljö där excellent prestation står i fokus kommer att innebära utmaningar och belastningar. Bara en vinner den ädlaste idrottsmedaljen eller erövrar den mest prestigefulla och eftertraktade yrkespositionen. Det finns många andra som utmanar, konkurrensen är hög där prestationen kontinuerligt granskas. Marginalerna mellan ”succé” och ”fjasko” kan vara mycket små.

Vad är ”normalt” och ”onormalt” en en högpresterande miljö? I prestationsmiljöer är själva målet ofta att pusha gränserna framåt och skapa eller uppnå något unikt utöver det normala. Det kommer att kräva något extra. Att pusha sig utanför sin comfort zone och utmana nya situationer i riktning mot värderade mål innebär möten med ökad stress, känslor av osäkerhet och obehag. Det ger också möjligheter till nya erfarenheter och lärdomar att utvecklas av. Men belastningen kan också bli för hög och påverka måendet negativt.

Att avgöra var gränsen går mellan naturliga reaktioner på ”onormala situationer” och psykisk ohälsa i prestationsmiljöer är komplext. Det är också en fråga som diskuteras i forskningslitteraturen.

Om du klickar på länken så kan du läsa om olika perspektiv på temat psykisk hälsa inom elitidrotten.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.700829/full

Foto av Victor Freitas pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s